Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Születés Hete - alapelvek és célkitűzések

2010.04.02

 

A Születés Hete rendezvénysorozat és egyesület célja, és alapelvei

 

Idézet a www.szuleteshete.hu oldalból:

"Nyolc évvel ezelőtt a szervezők azzal a céllal indították útjára a rendezvénysorozatot, hogy a várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy eseményről, illetve a számukra elérhető választási lehetőségekről. Hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen kisbabájuk világra hozatala; lehetőség szerint olyan körülmények között, amely mamának és babának egyaránt megnyugtató, bensőséges környezetet teremt, amelyben háboríthatatlanul figyelhetnek egymásra, saját igényeikre."

 

A Születés Hete Közhasznú Egyesület alapelvei

 

 

Alapelveink a következők:

 

a) Természeténél fogva sem a várandósság, sem a szülés nem kóros életesemény, hanem természetes és egészséges folyamat.

 

b) Kiemelkedően fontos, hogy a várandósság, a szülés és az anyaság erőszakmentes közegben történhessen, ideértve a szavakban, intézményesített rendben gyakorolt erőszakmentességet is.

 

c) Az a mód, ahogy a szülés zajlik, kifejezi az adott társadalom kultúrájának alapértékeit. Ahogy a kultúrát, úgy a szülés körülményeit és módját is - holisztikus szemlélettel - minél több állami és társadalmi szervezetnek valamint természetes személynek célszerű alakítania.

 

d) A várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak tapasztalatai kulcsfontosságúak az élet folyamatában. Ezek az élmények alapvető hatást gyakorolhatnak a nőre, a gyermekre, az apára és a családra, és hosszú távú hatásuk lehet a társadalom egészére.

 

e) A szülés a szülő nő sajátja, és a segítőknek illetve szakembereknek az ő szükségleteire és vágyaira kell összpontosítani.

 

f) A végső döntés joga bármely kérdésben a nőt illeti. A felelős döntés alapfeltétele a kutatásokon alapuló, teljes körű tájékoztatás. A szülés körüli támogatás a nőre és magzatra összpontosítson, egyénre szabott, humanisztikus és tapasztalati tényeken alapuló legyen.

 

g) A magzat már a szülése idején, sőt az előtt is tudatos, érző emberi lény, és így is szükséges vele bánni.

 

h) Törekedni kell arra, hogy a várandósság idején, a szülés alatt, és a gyermekágyas időszakban ugyanazok a gondozók álljanak rendelkezésre, akiket lehetőség szerint a várandós nő választ.

 

i) Kiemelkedően fontos a kölcsönös bizalmon, tiszteleten és odafigyelésen alapuló kapcsolat a segítő és a várandós illetőleg a szülő nő, majd anya között, valamint a családdal, és/vagy azokkal, akiket ő kíván bevonni a folyamatba.

 

j) Mivel az anyatej a legoptimálisabb táplálékot jelenti az újszülöttek és a csecsemők számára, valamint a szoptatás rítusa maga alapvető az anya és a csecsemő közötti hosszantartó szeretet kapcsolat/kötődés szempontjából, ezért elengedhetetlenül fontos az anya támogatása a szoptatásban.

 

k) A várandósság, a szülés idején és a gyermekágyas időszakban kerülni kell a szükségtelen beavatkozásokat, szem előtt tartva, hogy minden orvosi vizsgálat és minden beavatkozás kockázatot hordoz mind a magzat, mind az anya számára. Komplikáció esetén az orvosi beavatkozásoknak kutatási bizonyítékokon és nem manipuláción és szuggesztión kell alapulniuk. Mindent meg kell tenni, hogy jogi (ön)védelem vagy más adminisztratív körülmény (pl. OEP-finanszírozás) ne kényszerítse az orvost arra, hogy a várandósság és a szülés természetes menetébe a legkisebb mértékben is beavatkozzon, vagy ilyen okból beavatkozást javasoljon.

 

1) Az anya és a magzat érdekei egyezők, egységben kell szemlélni őket, mivel szimbiózisban élnek egymással.

 

m) Minden nőt és magzatot megillet a méltó módon szülés és születés, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával.