Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Markazi Hírmondóban megjelent cikk

2010.04.02

 

Születés Hete - 2010 - Markaz

 

Egy család életében a legmagasztosabb pillanat a gyermek születése. Az anya hirtelen a figyelem központjába kerül csecsemőjével együtt.

Mégis, kis hazánkban egyre kevesebb gyermek születik.

Egy felmérés szerint a magyar tizenéves lányok 70%-a – messze többen, mint a környező országokban - szeretne gyermeket, túlnyomó többségük legalább kettőt. Ám a lendület később elfogy, s végül nálunk születik a legkevesebb gyermek.

Ez a folyamat itt, Markazon is jól érzékelhető: 2007-ben még közel 30 gyermek született, 2009-ben már alig a fele.

A jelenség több okra vezethető vissza. Azok a fiatalok, akik a felnőtté válás küszöbe felé közelednek, s ezáltal kézzel foghatóbbá válik számukra a családalapítás, gyermekvállalás lehetősége, szinte csak az ezzel kapcsolatos nehézségekről hallanak. A tájékoztatók szerint a családtervezés szinte egyenlő a fogamzásgátlással. A gyermek szinte csak mint akadályozó tényező jelenik meg, aki létével lehetetlenné teszi a szórakozást, szabad életet, karrierépítést.

Ebből adódik, hogy a megfoganás utáni állapot a nők számára tehertétel, hivatalosan is „terhesség”. Mire magára a szülésre sor kerül, teletömik a fejüket rémséges szülés történetekkel, s a szülőszobába a legtöbben már félelemmel átitatva mennek. Így teljesen érthető, hogy elég sok a nehéz szülés – amiből persze újabb rémtörténetek születnek.

Pedig régebbi szent iratok szerint a szülés valaha fájdalommentes volt, s napjaink, ma még csak éledő tapasztalásai szerint kifejezetten örömforrás is lehetne.

A fiatal nők gyakran fogalmazzák meg, hogy ők vállalnának gyermeket, csak éppen nincs hozzá megfelelő társ. A „hozzájuk illő” fiúk egyszerűen éretlenek ehhez. Sajnos, ez az igazság, a fiúk valóban nem kapják meg a férfivé váláshoz, apává éréshez a kellő segítséget.

Néhány évtizede még mindenki otthon született, bába közreműködésével, világviszonylatban napjainkban is az emberek 98%-a. Ma, itt, Markazon is élnek közöttünk ilyen személyek, mégis, szinte csak a – többnyire barátságtalan környezetet biztosító – kórházi szülés ismert. Így már alig-alig tudják, hogy a beavatott bába születéstől halálig kísérte az emberek sorsát.

 

A Születés Hete rendezvénysorozat 2003-ban indult útjára. Célja, hogy minél teljesebb felvilágosítást nyújtson a szülés-születés körülményeiről, előzményeiről, lehetőségeiről, a gyermekápolásról, minél jobb szülő-gyermek kapcsolat kialakításnak kezdeti lépéseiről. Szakemberek, elkötelezett ’civilek’ fognak össze, s egyre többen annak érdekében, hogy láttassák, a gyermekvállalás gyönyörű felelősség, a várandósság áldott állapot, szülőnek lenni boldogság.

Az első évben még csak Budapesten voltak rendezvények, ebben az évben már több mint negyven településen akadtak vállalkozó kedvű szervezők.

Heves megyében Markaz Eger után a második, amely csatlakozik.

 

Mint -egy kivételével- minden évben, most is Anyák Napjával indul a rendezvénysorozat – itt, nálunk is, a Nagycsaládosok, valamint a Baba-Mama klub rendezvényeivel

Lesz gyermekfotó kiállítás.

Vendégünk lesz két dúla (asszonytársi segítő). Egyikük magáról a dúlaságról fog beszélni. Másikuk a hipno-szülésről, ami a várandósság, s főleg a vajúdás, valamint a szülés ideje alatti ellazultsági állapot létrejöttét segítő módszer.

Magától értetődő, hogy kedves védőnőnk is kerekít egy kis előadást várandósságról, babákról, mamákról.

A Márk napi sokadalom keretein belül dalok és mondókák tanulására lesz lehetőség, s előadás fog elhangozni a néhány évtizede még élő, a születést családi ünneppé nemesítő hagyományokról. Tervezzük kapcsolódó, helyi óvodások, iskolások által készített rajzok kiállítását, illetve tárgyak, játékok készítését, ’pocakkunyhó’ felállítását, könyvbemutatót, babahordozó kendő bemutatását.

Vetítésre kerül egy filmösszeállítás, mely körképet ad a világ különböző kultúráinak szülési módjairól, hagyományairól.

Ismertetésre kerülnek a szülés jelenleg elérhető módjai, körülményei.

Egy rövid előadást követően beszélgetést tartunk az apák szerepéről, feladatairól.

Beszélgetést tervezünk a 7-8 osztályosokkal is.

Tervezünk még hastánc bemutatót, mely a hiedelmekkel ellentétben nem erotikus, hanem termékenységtánc.

 Mi, a szervezők – hasonlóan a rendezvénysorozat megálmodóihoz – azt reméljük, hozzájárulunk a gyermekvállalási kedv növeléséhez, az anyaság, a gyermek, a család nagyobb megbecsüléséhez.

 Természetesen egy hét alatt nem lehet a téma minden részletére kitérni, ám folytatni, hozzátenni bármikor lehet, s a szervezők ezt készséggel vállalják.

 A könyvtárban máris hozzáférhető több kapcsolódó könyv is.

 Szeretettel várjuk a szülőket, leendő szülőket, nagyszülőket, gyerekestől, unokástól – egyszóval mindenkit!

 

A szervezők: Ferencsik Márta, Szekrényes Gézáné, Tresó Panni, Povisel József

 

A Születés Hete országos honlapja: www.szuleteshete.hu

Egyéb anyagok, hírek, ismeretek, ajánlók, írások a folyamatosan bővülő szepszuletes.eoldal.hu oldalon találhatók

 

Povisel József