Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvek szülésről, születésről

2009.11.16

 

 

Kép Armstrong, Penny - Feldmann, Sheryl : A születés művészete / Szülés bölcsen, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával

 "Penny Armstrong, független bába - aki amellett, hogy sokévi "hagyományos" kórházi tapasztalattal rendelkezik, több mint kétezer otthonszülést kísért - és Sheryl Feldman - írónő, kiváló doula (szülés körüli asszonysegítő) - tárják elénk közös élményeiket."

"Izzóan izgalmas, erőteljes mű. Élettől lüktető előadásmódjával lelket lehel a szülés történetének drámájába, és hű képet tár elénk arről a küzdelemről, amelyet az asszonyok folytatnak azért, hogy visszaszerezhessék a szülés élményének igazi megtapasztalását"

 

 

bernad-ilona---egeszsegunkert-ii.jpg Bernád Ilona - Egészségünkért II.

 "Mi, magyarok büszkék vagyunk gazdag, színes népköltészetünkre, népművészetünkre, népi mesterségeinkre, építészetünkre. Méltán büszkék lehetünk népi egészségmegőrző és gyógymódszereinkre is, amelyek a testi bajok orvoslását pszichoterápiás és spirituális eljárásokkal teljesítik ki. Nem csak a részt, a testünket, valamelyik szervünket, végtagunkat kell gyógyítani, hanem a lelkünket is kell segíteni, hogy öngyógyító energiáinkat mozgósítani tudjuk.
Ez a kiadvány az előző kötetben foglaltak folytatásaként a népi gyógyító módszerek mellett a hagyományos orvoslás, valamint a természetgyógyászat eljárásait is magában foglalja."

A kötetben külön tanulmány foglalkozik a gyermekáldás, bábáskodás körével, a fentiek szellemében. Igazi gyöngyszem!

Bernád Ilona könyvei megrendelhetők közvetlenül a szerzőtől a következő elérhetőségeken: 0040 751 316628  és ilona.bernad@gmail.com.

 

Kép  Burger, Lisbeth - Bölcsőre hulló fények és árnyak

"Ez a könyv (...) komoly bábaaszony tapasztalatokat tartalmaz. (...) Azért írtam, hogy a sok százezer töprengő, tévelygő, de az igazságot kereső lélek előtt rámutassak az emberi élet nagy összefüggéseire és felfedjem az élet legnagyobb titkai körül az okok és okozatok legmélyebb gyökerét. Mert így fonódnak a lányok és asszonyok sorsszálai nemcsak egy községben, hanem az egész országban és lehet, hogy az egész emberiség életében."

Mivel a szerző elérte célját, azaz valóban fölfedte az összefüggéseket és a legmélyebb gyökeret, ezért csak bátor, erős lelkű embertársaimnak ajánlom a könyvet. Kismamák halasszák a szülés utánra!

Bábáknak, asszonytársi segítőknek kötelező olvasmány.

 

  

Kép Chopra, Deepak : Az élet mágikus kezdete / Holisztikus kézikönyv a várandóssághoz és a gyermekszüléshez

"Chopra lelkesítő hatású, gyakorlatias hangvételű könyve mindazok számára útmutatást nyújt, akik részt kívánnak venni az új élet világra hozatalának csodás folyamatában. Az itt olvasható ismeretek két forrásból származnak: az Ájurvéda ősi bölcsességéből, amely a test, a lélek és a szellem egységére helyezi a hangsúlyt, valamint a nyugati tudomány legfrissebb kutatási eredményeiből. Így valóban tápláló gondolatokkal, szavakkal és tettekkel segíthetjük gyermekeinket, már a fogamzás pillanatától kezdve."

 

 

 

Kép Csomai Zita, Dr. - Természetes gyógymódok kismamáknak

A legmegfelelőbb könyv azon anyukák számára, akiket elkezdett ugyan vonzani a természetes gyógymódok világa, de szívesen tudnák továbbra is maguk mellett az orvostudomány támogatását.

A szerző ugyanis maga is orvos, s a természetes módszerek és a szakszerű orvosi felügyelet együttes igénybevételének a híve. Külön felhívja a figyelmet, mely esetek azok, melyek házilag már nem kezelhetők, s feltétlen orvosi ellátást igényelnek.

Így bizalommal forgathatja a kezdő öngyógyító kismama is!


 

  

 ina-may-gaskin---spiritualis-babasag.jpgGaskin, Ina May : Spirituális bábaság

 "Most, 2010-ben, amikor a magyar fordítás jelenik meg, most ismerem meg a könyv tartalmát, és ismerem föl sok-sok részletében gyakorlatilag szó szerint azokat a a szülés természetéről szóló bába-tapasztalatokat, amiket szülésre való fölkészítés keretén belül hónapról hónapra a „Szülés bábaszemmel” című napomon mondok el a várandósoknak. Tényleg spirituális a bábaság! Vagy inkább a szülés maga. Mi, bábák, egészen máshonnan, egészen máshol, egészen más körülmények között, egészen más tanulási folyamattal ugyanoda jutunk – oda, ahova a szülő nő is eljut, ha hagyjuk. És ez ugyanaz a hely mindenkinek, legyen akárki, legyen akármilyen az iskolázottsága, pártállása, kulturális háttere, bőrszíne. Persze ahány bába, annyiféle szüléskísérés.

Ina May például azt javasolja a várandósnak, hogy ha általában „panaszkodós” is, a várandósság alatt fogja vissza magát, ez építően hat a jellemére. A szülő nőnek azt, hogy kedvesen, szépen beszéljen vajúdás közben - mi meg, a kis bábaközösségünkben együtt dolgozó bábák, doulák, arra biztatjuk a várandóst, hogy csak hagyja, ha kavargó lelke szokatlan dolgokat művel vele, és egyenesen megtiszteltetésnek vesszük, ha a vajúdó a jelenlétünkben eljut odáig, hogy megfeledkezik a tiszteletkörökről…
Az idő a szülés természetét illetően, úgy tűnik, réges-régen megállt. Nem állt meg viszont még ebben az utolsó 30 évben sem például a bábai gondoskodás részét képező várandósgondozás szempontjából. Biztos vagyok benne, hogy ma már Ina May is bátrabban bánik a természetes gyógymódokkal, kevésbé használja az ebben a könyvben még sok helyen szereplő gyógyszeres kezelést, valamint sok esetben bátran részesíti előnyben saját tapasztalataiból gyökerező tudását az orvosi beavatkozásokkal szemben, nem is beszélve arról, hogy bizonyára még sokkal nagyobb szabadságot ad a vajúdóknak és még kevesebb instrukciót a szüléskísérés során, mint akkoriban.

Alapként, de nem tankönyvként ajánlom a Spirituális bábaságot minden magyarországi szülésznőnek, szülésznő hallgatónak, bábainasnak, bábának, olvasmányként minden érdeklődőnek, nem is beszélve a leendő anyákról-apákról, akik konkrét, személyre szóló tanácsokat találhatnak benne."

 

Kép Gaskin, Ina May : Útmutató szüléshez

'Ina May Gaskin otthona és munkahelye a modern bábaság bölcsőjének számító legendás Farm. A Tennessee állambeli település története a hetvenes évek elején kezdődött, amikor háromszáz fiatal iskolabuszokból átalakított lakókocsikkal útnak indult San Franciscóból, hogy az Alternatív Nobel-díjas Stephen Gaskint elkísérje előadóturnéján. A hét hónapos utazást követően a karaván letelepedett. A ma is nagyrészt önellátó gazdálkodást folytató közösséget bábaközpontja tette világhírűvé, ahová ma már külföldről is érkeznek nők, hogy gyermeküket művi beavatkozás nélkül hozzák világra. A Farm bábáinak legfigyelemreméltóbb eredménye, hogy a szülések 98,6%-a természetes módon, hüvelyi úton zajlik!

A könyv egyik különlegességét a mintegy felét kitevő születéstörténetek jelentik. A szerző kommentárjai laikusok és szakemberek számára is nélkülözhetetlen útmutatóvá és lebilincselő olvasmánnyá teszik ezt a kötetet. Előadásmódja segít abban, hogy a nők érthető és alapos információk birtokában készülhessenek szülésükre, s egyúttal segít visszaadni a várandósok és szülő nők hitét saját képességeikben, az önmagukért érzett felelősség erejében.'

Alapmű!

 

Kép Geréb Ágnes szerk. : Inda / Szüléskísérők naplójából

"Az Inda – naplófüzér: természetes, háborítatlan, otthoni körülmények között megtörtént születésekről és intézményes, kórházi születésekről szóló naplójegyzetek, füzetlapok gyűjteménye. Az Inda dokumentum: dokumentuma annak, hogyan élnek, hogyan gondolkodnak ma itt, a mi mai társadalmunkban azok, akik az ember természetes megszületésének közelébe férkőznek, e közelségre áhítoznak, annak átélését kívánják élményként maguknak és környezetüknek."

"Ez a könyv dokumentuma annak, mennyire összefonódó és szerteágazó, indázó módon lehet átélni a lélek testetöltésének drámáját és mégis mennyire egyformán: a születés intimitásában való részesülés nem más, mint az embereket összetartó közös lényegben, eredetben, szentségben, fájdalomban való részesülés, valamilyen eggyéválásféle élmény. Egymás elfogadása születik meg így, a legalapvetőbb emberi alapon, pusztán azért, mert aki él, megszületett, valahogy ugyanígy. A lét határpillanatai azonossá válnak a szeretet születésével. Az Inda magánnapló-részletei személyes feljegyzései annak a belső útnak, ahogy a lét bonyolultsága a szeretet egyszerűségévé válik."

 

 

Kép Dahlke, Ruediger és Margit - Zahn, Volker : Út az életbe / A születés teljessége - Várandósságról és születésről holisztikus szemmel

'A könyv szerzői - Ruediger Dahlke, a világszerte ismert orvos-természetgyógyász, felesége, Margit Dahlke pszichoterapeuta és homeopata orvos, valamint Volker Zahn klinikavezető nőgyógyász orvos - a várandósság és a születés holisztikus megközelítésével kísérik útján a kezdődő életet a fogantatástól a szoptatásig.

A spirituális és a lelki szempontok éppúgy szerephez jutnak a könyvben, mint a gyermekvárás időszakával kapcsolatos gyakorlati tanácsok.

Nagyszerű tanácsadó, amely segíti az anyát, a szülőket abban, hogy kihasználják az e különleges időszakban rejlő lehetőségeket, meglássák a kihívásban az esélyt és a kezdetekben élő csodát!'

 

 

Kép Hirschler Imre, dr. : Szülőszoba, tessék belépni!

 

"... és mégis, bármilyen nagy eredményt ér el a politikai, társadalmi és gazdasági életben, akármennyire maradandót alkot a tudományban és művészetben, a nő akkor alkotja a legszebbet, a legnemesebbet és legértékesebbet, amikor gyermekét hozza világra.

... Vannak nők, akiket a várandósság vállalásában korlátoz a várandósságtól való félelem, félnek a szüléstől is. Ennek forrása leggyakrabban az ismeretek hiánya, mert az ismeretlentől való félelem jellemző emberi tulajdonság. Pedig a várandósság és a szülés nem kóros, hanem élettani folyamat; ennek ismertetése e könyv célja.

A női szervezet a fejlődés sok ezer éves folyamatában úgy alakult ki, hogy alkalmassá váljék a várandósság zavartalan kiviselésére, a magzat kifejlődésekor annak világrahozatalára, és az újszülött számára életének legkezdetibb - tehát legnagyobb gondosságot igénylő - korszakában a legmegfelelőbb táplálék biztosítására. Egészséges nő vidáman és bizakodóan tekinthet a szülés elé."

Ennyiből valószínűleg felismerhető a szerző szellemisége. A nőkre, mint egyenértékű emberekre tekint, s igényeiket szem előtt tartja. Zászlajára tűzi - s pácienseivel meg is valósítja - a fájdalommentes, örömteli szülést, melyhez légző és tornagyakorlatokat is ajánl.

Nyílt szívű, s minden bizonnyal úttörő személynek mondható szakterületén. Bár az első kiadás már a hatvanas évek elején megjelent, az általa lejegyzett felismeréseket a szülész-nőgyógyász szakma vagy nem is ismeri, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja.

Fontos megjegyezni, hogy a szerzőre is jellemző az orvosok mindenhatósági tudata, s a könyvben szerepel több olyan pont, ami ma már korszerűtlennek mondható - de mindenképpen érdekes olvasmány.

 

 

Kép  Iványi Márta : Szülés előtt, szülés után

 

"Hogyan lehetséges, hogy az állatvilágban tapasztalható természetes folyamat az emberben eltorzul, panaszokkal, fájdalmakkal telitűzdelt eseménnyé válik? Ez vajon természetes és szükségszerű éllapot? Tudásunkra, tapasztalatunkra támaszkodva határozottan leszögezhetjük, hogy nem! De miért és hogyan jött létre ez a kórosnak is mondható állapot?

Az ember a természettől fokozatosan elszakadt, életkörülményei megváltoztak, szellemi és fizikai képességeit létének és kényelmének javítására használta fel; a technika vívmányaival biztosította könnyebb, veszélytelenebb életét. Ez nagyon szép és helyes dolog, de a várandósság és a szülés szempontjából ez az elkényelmesedés hátrányt jelent, amin segíteni lehet és kell is! Ismeretekkel pótolhatjuk azokat a tényezőket, amelyek eltávolítottak az ősi, természetes élettől, a zavartalan várandósságtól és a fájdalommentes szüléstől.

...Ez a könyv olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyeknek segítségével elérhetjük vagy megközelíthetjük a nagy célt: a könnyű, zavartalan várandósságot és a gyors, fájdalommentes szülést."

Örömteli módon, külön fejezet foglalkozik azzal, hogy a szülésre való felkészítésnek már kisgyermekkorban el kell kezdődnie ahhoz, hogy igazán hatékony legyen.

Az előkészítő gyakorlatokat négy csoportba sorolja: 1. a saját akarattól függő - a test minden részére kiterjedő - lazításképesség (relaxáció) elsajátítása, 2. a helyes légzéstechnika elsajátítása, 3. a testtartást javító gyakorlatok, 4. a várandósság és a szülés idején különlegesen igénybe vett izmok, ízületek erősítése, rugalmasítása, teherbírásának fokozása.

Az első kiadás 1975-ben íródott. Ugye, kicsit lassan kapcsol a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium? :)

 

 

Kép Kitzinger, Sheila : A szülés árnyékában / Katarzis vagy krízis?

"A szülést követő boldogtalanságot gyakran a depresszióval azonosítják, és hormonzavar, az anyaság kezdetére jellemző szociális nyomás vagy kisgyermekkori élmények hatásának tulajdonítják. Az anyák azonban valójában gyakran nem depressziót, hanem aggodalmat, szorongást éreznek.

A poszttraumás stressz-szindróma normális reakció, ha fenyegető helyzetet kényszerülünk elviselni, anélkül, hogy alakulását befolyásolhatnánk. Technokrata kultúránkban sok nő támadásként éli meg a szülést, egyesek egyenesen szexuális erőszaknak nevezik. Az esemény gyökeres hatással van énérzékelésükre és a csecsemőjükkel, partnerükkel fennálló kapcsolatukra. Úgy érzik, nem olyanok, mint a többi nő, gyakran bűntudatuk van, vagy magukat okolják boldogtalanságukért.

Hogyan lehet a poszttraumás stressz-szindrómát még nehéz szülés esetén is elkerülni a megfelelő gondoskodással, illetve a megfelelő kapcsolatok létrehozásával a szülés előtt, közben és után? Mit tehetnek a szülészorvosok, szülésznők, bábák azért, hogy amit a nők szülésük alatt átélnek, megerősítő katarzis, ne pedig olyan krízis legyen, amely akár egy életre visszahúzó erőt jelent? Hogyan lehet a már károsodott nőket segíteni?"

 

 

Kép Leboyer, Frederick : Gyöngéd születés

"Frederick Leboyer könyvében az igazán gyöngéd születés szépségét és fontosságát (!) igazolja, hiszen aktív szülész korában felismerte, hogy micsoda lelki megrázkódtatáson megy keresztül az újszülött. Leboyer nem állít kevesebbet, mint hogy az újszülött is érző, érzelmekkel - természetesen nem felnőtt fogalmaink szerinti érzelmekkel - bíró ember, személyiség, akinek születése közben hihetetlen mennyiségű és intenzitású ingerrel kell megbirkóznia. És hogy ebben nemhogy értő segítséget nem kap, de jelentősen meg is nehezítik a dolgát."

A könyv 1974-ben íródott. Az azóta eltelt idő még mindig nem volt elég, hogy az újszülött ellátást emberségesebbé tegyék. Szülők, mikor veszitek már észre, hogy mit tesznek valójában gyermekeitekkel? Akik látjátok, mindannyian mikor emelitek már föl szavatokat?

Alapmű!

 

 

Kép Leboyer, Frederick : Szülés gyöngéden

A gyöngéd születés a születésről szól. A szülés gyöngéden a szülésről. Az előbbi könyvhöz képest csalódott voltam - persze, hiszen elvárás szüli a csalódást. Ez a mű verses formában íródott, tele súlyos költői képekkel, s kevésbé a nagyközönségnek szól, inkább a szakmai érdeklődésűeknek.

Magam jobban kedvelem azt a szemléletmódot, mely - alapul véve persze, hogy a szülés-születés a legmeghatározóbb, elsodró erejű élmény életünkben - inkább  megnyugtatja a kismamákat, megtanítja lazítani őket, s a lehető legkönnyedebb hozzáálláshoz, megnövelt önbizalomhoz segíti őket. Ez a könyv inkább fölizgatott, s nem "csinált kedvet" a szüléshez. Tehát tényleg inkább szakmai kutatómunkát végzők olvassák el! Nekik mindenesetre érdekes lesz.

 

 

Kép Márki Anita - Otthon szültem / A szülés titkos Bibliája

"...Minek ez a túlműszerezettség, ragaszkodás a szülőágyhoz és a kórházhoz? Gyermeket nemzeni sem járunk kórházba! Képzeld csak el, milyen mókás lenne, minden párnak államilag előírnák, hogy csak kórházban, csak a "nemzőágyon", csak fekvő pozitúrában nemzhetne, ugyanúgy, ahogy a szülést manapság még mindig képzelik. De ez még mind nem elég, a párok előtte egy előjátékszobában tevékenykedhetnének csak (alternatív kórházakban felcsigázószoba a neve, de minden más ugyanaz), egy-egy függöny választaná csak el a párokat egymástól. Mindenki kellően fel lenne műszerezve, elektródák odakötve, hogy ki tudják nyomtatni szalagra, megfelelő-e a pulzusszám, a vérnyomás, stb. Mérnék a férfi keménységi mutatóját, és az orvos folyamatosan belekotyogna, hogy most nyomjon, most lazítson, most vegyen levegőt, most tartsa vissza, most lihegjen! Amikor úgy látnák, hogy közeledik az orgazmus, rájuk szólnának, hogy most hagyják abba, be kell menni a "nemzőszobába", mert a csúcspontot ott szokták végrehajtani. Ha közben a férfi kedve lelohadna, benyomnák a gyorsítót, mert a doktor úr teniszezni akar menni, nem ér rá ennyit várni. Ha a nő ettől befeszülne, és már nem is tudná magába fogadni párja férfiasságát, sebaj, az orvostudomány ezen is segít, elvágják a gátat, hogy könnyebben beférjen, aminek be kell férnie. Nem számít, ha vért veszít, ha hetekig fáj, ha elvágnak érzőidegeket, és lehet, hogy soha többet nem fogja élvezni a nemzés örömét, a lényeg, hogy a futószalag-technika működjön. Mókás a kép? Szomorú? Ha mókás a nemzésnél, miért tűnik természetesnek a szülésnél?"

"Orvosként nagyon megijedtem, amikor megtudtam, hogy lányom otthon akar szülni. Próbáltam magam megnyugtatni, ha mégis baj lenne, közel van a kórház. Igazán az győzött meg az otthonszüléssel kapcsolatban, amikor láttam lányomat 10 órával a szülés után. Úgy járkált, mint aki 3-4 hete szült. Ekkor jöttem rá, hogy Ég és Föld a különbség otthoni és kórházi szülés között."

 

jackie-mize---gyermekszules-termeszetfeletti-modon.jpgMize, Jackie : Gyermekszülés természetfeletti módon

"Most, amikor a népességfogyás átlépte a kritikus lélektani határt, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy miként lehetne ezt az áldatlan folyamatot megfordítani.
A magyar családok a legkülönbözőbb területeken találják meg indokaikat, hogy miért is ne vállaljanak (újabb) gyermeket. Ezekben az "indokokban" a közös tényező: a félelem!
A terhességet és a szülést legtöbben úgy könyvelik el, mint betegeskedések és állandó hangulatváltozások idejét, melyet egy tizenkettőtől huszonnégy órán át tartó fájdalmas és kemény vajúdás kell, hogy kövessen. Sok asszonnyal azt is elhitetik, hogy nem is eshetnek teherbe. Mások a megtermékenyülést követően fájdalmas vetélésen mennek keresztül. Ezekről már mindenki hallott. Most azonban olyan információkhoz jut hozzá a nyitott szívű olvasó, amelyek megszabadítják a félelmeitől, és igazi bátorítást hoznak számára. És ez a könyv nem csupán nőknek, asszonyoknak szól, hanem a férfiak számára is egy nélkülözhetetlen kézikönyv... legalábbis azok szerint, akik már olvasták, és megtapasztalták a gyümölcseit!
A könyv iránti folyamatos igény elhozta azt a pillanatot, amikor a szélesebb vásárlóközönség is találkozhat ennek a könyvnek világszerte sok hálás szívű édesanyát (és édesapát) szerző üzenetével."

 

Kép Mongan, Marie F. : Szülés, ahol én irányítok / Tanulja meg az új módszert!

"A gyermek születése nem félelmetes esemény, hanem az élet legtermészetesebb csodája. Marie F. Mongan, a hipno-szülés módszerének megalkotója gyakorlati tanácsadójában eloszlatja a fájdalommal kapcsolatos mítoszt, amit eddig a szülés szükséges velejárójaként fogadtunk el. Bebizonyítja, hogyha túllépünk a félelmen, mely izmainkat görcsben, testünket mereven tartja, akkor gyöngéd szülésben lesz részünk.
A könyvben bemutatott hipno-szülés program a természetes, beavatkozástól mentes szülést támogatja. Segít ellazítani elménket, hogy testünk közben dolgozhasson. A gyakorlatok -pozitív gondolkodás, relaxáció, vizualizáció, légzéstechnika és fizikai felkészülés- boldog, kényelmes terhességet eredményeznek. A megszerzett önbizalmon és hiten alapuló örömteli várakozás békés, természetes szüléssel zárul, amihez minden anyának joga van."

 

 

Kép

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek

"Együtt készültök a szülésre? A nagy, ismeretlen esemény előtt ott feszül bennetek a kérdés: vajon mit tehetünk majd, hogy könnyebb legyen? Mit kérhetek szülő nőként, mi lehet igazán jó nekem? Mit tehetek mint társ, hogy igazán segítsem őt?
Könyvünk képekkel gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, amelyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának.
A Vajúdástámogatás mindenkinek azonban korántsem csupán technikai dolgokra korlátozódik: holisztikus szemléletéhez híven nem csak "teste", hanem "lelke" is van. Sok fontos információt megtalálunk benne a szülés lelki blokkjainak elhárításáról, a megfelelő pillanatban kimondható és a holtponton átemelő, bátorító szavakról, a támogatás helyes időzítéséről, illetve a vajúdó anya testbeszédének, megnyilvánulásainak értő olvasásáról, amely sok esetben szükségtelenné tehet egyes beavatkozásokat.

Noll Andrea Nandu holisztikus bába ismereteinek és gyakorlati készségeinek nagy részét az Egyesült Államok mexikói határvidékén, egy kizárólag bábák által működtetett születésközpontban sajátította el, ahol a szülés körüli segítségnyújtás modern eszköztárát a hagyományos bábaság generációkon át bevált vajúdástámogató technikái is gazdagították, amelyek puszta kézzel és sok szeretettel olykor csodákra képesek. A szerző és hiánypótló kötetének célja, hogy a szülés körüli segítő jelenlét mikéntje újra az általános műveltség részévé váljon, erősítve a bizalmat a nők veleszületett életadó képességében és a természet bölcsességében."

 

elizabeth-davis---orgazmikus-szules.jpg Pascali-Bonaro, Debra - Davis, Elizabeth: Orgazmikus szülés


"A szülés egyedülállóan gazdag tapasztalata sok nő számára élete egyik legmeghatározóbb testi és lelki élményének számít. A szülést mégis sokszor kíséri kapkodás, izgatottság, sőt nem ritkán félelem, ráadásul igen gyakran külső erők befolyásolják. Elizabeth Davis és Debra Pascali-Bonaro kötetéből kiderül, a nők hogyan szerezhetik vissza tudatosan a szülés erőteljes és bensőséges élményét – s fedezhetik fel benne akár az eksztatikus gyönyör érzését is. Gondolatébresztő és gyakorlati tanácsokkal teli kézikönyvükben megmutatják, a leendő anyák hogyan lelhetik leginkább örömüket a szülésben, a várandósság alatti megfelelő gondoskodástól kezdve a megfelelő helyszín és társak kiválasztásán át egészen a szülésre való testi-lelki ráhangolódásig. A könyvet izgalmas és megindító szüléstörténetek teszik teljessé."

 

 

Kép  Sagov - Feinbloom - Spindel - Brodsky : Otthonszülés / Az intézeten kívüli szülés gyakorlati kézikönyve

Könyv az otthonszülés természetéről, alapelveiről, gyakorlati és jogi feltételeiről.

Külön fejezetben foglalkozik a természetes szülésfelkészítés ismertetésével, a kismamatornával, s az intézeten kívüli szülés folyamatának leírásával.

A könyv tartalma az egyesült-államokbeli viszonyokhoz igazított, de a lényegi része - magától értetődően - egyetemes, tehát minden, a téma iránt érdeklődő személy számára érdekes olvasmány lehet!

 

 

 

 

Kép Stadelmann, Ingeborg : A bába válaszol / Természetes kísérés a várandósság, a szülés, a gyermekágy és a szoptatás idején gyógynövényekkel, homeopátiás szerekkel és illóolajokkal

"...Nagy büszkeséggel tölt el, hogy A bába válaszol hozzájárult egy-egy jó szüléshez, és több bábát és orvost tett nyitottabbá a természetes szülés és a természetgyógyászat irányába. Igen, vannak klinikák, amelyek a "Stadelmann-módszerrel" szeretnék vonzóvá tenni magukat. A bábaképzőben "alternatív tankönyvként" emlegetik könyvemet, és vannak jelentkezők, akik a segítségével készülnek a felvételi beszélgetésre.

...Magától értetődik, hogy kincsesbányának és elsőrangú információs forrásnak tekintik e művet azok a gyermeket váró szülők, akik ismeretekkel felszerelkezve, öntudatosan és megerősödve szeretnék átélni a várandósság, valamint a szülés és a gyermekágy időszakát. Nagy öröm számomra, hogy sikerült érthető asszonyi nyelven megfogalmaznom a mondandómat, s így nemcsak a pályakezdő bábák tartják nélkülözhetetlennek, hanem a szülők is. Pontosan erre vágytam a kézirat megírása közben, s most, az átdolgozás után egészen biztos vagyok benne, hogy továbbra is szolgálni fogja a kitűzött célt."

Alapmű!

 

 

Kép Steidele, Raphael Johann - Magyar bábamesterség / letölthető: mek.oszk.hu/03600/03620/


"Iratatott német nyelven Steidele János a bontzoló, borbély, és bábamesterségeknek rendkivüll-való szabados tanitója, az egybe kötött sz. háromság, és spanyol ispotályoknak helybéli borbély-mestere által, mellyet a felső hatalmasságnak parantsolatára ... magyar nyelven ki-adott Szeli Károly." 

Tankönyv 1777-ből. Elsősorban szakmai érdeklődőknek ajánlott.

 

 

 

  

Kép Szécsi Mária : Szegények bábája / letölthető: mek.oszk.hu/03400/03420/

 

"A felszabadulás után mint magánszülésznő dolgoztam tovább, mivel a községben volt szülőotthon. Így természetes, hogy községi szülésznőt már nem nevezhettek ki. A szülőotthonban továbbra is ügyeletesi alapon oldották meg a bábakérdést.
Az volt a cél, hogy az asszonyokat ráneveljék az intézeti szülésre, ezért megnagyobbították a szülőotthont, több szobát rendeztek, bővítették az ágyak számát, modernebb műszereket szereztek be, kitűnő ellátást biztosítottak az anyáknak. De az asszonyok még mindég rendkívüli ellenszenvvel viseltettek az intézeti szüléssel szemben. Mindenki csak otthon akart szülni. Az orvosok, a község vezetői mindent elkövettek, hogy rábeszéljék az asszonyokat, hogy bent szüljenek, de hiába.
Közben elterjedt a híre, hogy mint magánbába, ismét megkezdtem működésemet, s egyik szülés után a másikhoz hívtak. Míg nekem havonta 10-15 szülés levezetése jutott, addig a szülőotthonban havonta egy, esetleg két szülőnő ment be szülni. Pedig én is teljes erővel próbáltam mindenkit rábeszélni az intézeti szülésre, mert ennyi szülés levezetését rendszeresen már nem bírtam, mert minden szülés után 8 napig naponta végig is kellett látogatnom az anyákat."

Szüléstörténetek az intézményesítés előttről és az intézményesítés idejéről, a bába szemével.

Szívhez szóló mű. Kismamák azonban inkább halasszák szülés utánra az olvasását, mert kétesélyes a lelki hatása!

 

 

Kép Toldy Csilla : Kismamajóga / Út a tudatos, örömteli szüléshez

"... Munkájának köszönhetően ma már több ezer kismama készül fel jógával a szülésre. Kismama jógaoktatás folyik Budapesten, Debrecenben, Győrben, Egerben, Kecskeméten és Tatabányán is.

Ez a könyv azoknak a kismamáknak íródott, akik egészséges várandósságra és könnyű szülésre vágynak, és ezért egészséges életmódot szeretnének kialakítani. A szerző útmutatót ad a táplálkozás, a testedzés terén, és relaxációs technikákkal segít a szülésre való lelki felkészülésben. Elmagyarázza a természetes szülés folyamatát, és egyénileg, illetve párral végezhető szülőpozíciókat mutat be, melyek megkönnyítik a vajúdást és a kitolást.

A szülés utáni első hat hét regenerációján is végigkísér jóga gyakorlataival, valamint praktikus tanácsokkal látja el az újdonsült anyát a szoptatás terén. A könyv segítségével a kismamák otthon is biztonságosan elkezdhetik a jógázást, mert időigényüknek megfelelően rövidebb és hosszabb gyakorlatsorozatokat találnak benne."

 

 

Kép Wagner, Marsden - Könyv a változásért /Amerikából jöttem, mesterségem címere szülész-nőgyógyász

"Ez a könyv tükör. Megmutatja, milyen valós kockázatokat rejt, ha eltávolodunk a szülés évmiliók alatt kimunkált, természetes útjától. (...) Tényszerűen áll előttünk, milyen veszélyeket rejt a szülés megindítása, hogy anyák és újszülöttek veszíthetik el az életüket. (...) A Misoprostol hatóanyaga a nálunk is nap mint nap használt prosztaglandin - és itt van még nekünk számtalan más szer vagy módszer: oxitocin, burokrepesztés, az anya hasának erőltetett nyomása vagy egy "kissé fájdalmasabb" vizsgálat. (...) Tudják-e a magyar szülészorvosok, mekkora kockázatot vállalnak az egymást követő, egymásból következő beavatkozásokkal? Tudják-e az adatokat, a tényeket a bíróságokon, a törvényhozásban? Tudják-e a döntéshozók, milyen veszélyeknek teszik ki a nőket, ha a tájékoztatás elmarad, és ha a következményekre nem figyel senki?

És végül tudják-e a nők maguk, mit vállalnak, ha homokba dugják a fejüket?"

Úgyhogy, kedves anyukák, a döntés a ti kezetekben van. Léteznek azok a személyek, akik segítenek benneteket a szebb szülések, születések felé vezető úton. Csak meg kell fognotok felétek nyújtott kezeiket!