Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvek nőiségről, anyaságról

2010.09.15

 

 

Kép Bolen, Jean Shinoda : Bennünk élő istennők

"Minden nő felfedezi önmgaát ebben a könyvben, és senki sem érzi, hogy restelkednie kellene. Az "istennők" - a jungi fogalomrendszer szerinti archetípusok - erős késztetésekként jelentkeznek életünkben. E belső késztetések megismerhetők - és ha kell, meg is változtathatók."

"A Bennünk élő istennők kézikönyv. Mindazon nők számára íródott, akik saját misztériumuk forrásait kutatják, és mindazon férfiak számára, akiket egy nő varázsa megejtett."

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép Czeke András : A Magyar Szakrális Nő

Könyv a szent nőiségről, anyaságról.

"Az egyiptomi "Balszemes Iskola" szerint íródott, amit tapasztalni fog az olvasó. Nem ismeretek átadása volt a cél, hanem kapuk megnyitása - az érzelmi, és tudati szinteken. Olvasás közben egyszerűen áthangol a könyv."

Szó van benne az eszményi házasságról, szerelmi együttlétről, szülésről, ruházkodásról. A nők társadalomban betöltött szerepéről régen és ma, s még sok másról.

Hagyomány, ősi tudás összevetve korunk zűrzavarával. Újabb mű, mely segít a valós értékek helyreállításában. A nyelvezete egyedi, de a lényeget mindenki megértheti belőle.

 

 

 

 

Kép Daczó Árpád : Csíksomlyó titka

 

"Daczó Árpád Ferenc-rendi szerzetes pap (páter Lukács) elõször 1980-ban a Népismereti dolgozatokban közölt feltûnõen érdekes írást a gyimesi-kosteleki-Babba Máriáról, aki a néphitben azonos a csíksomlyói Szûz Máriával.
Több évtizedes kutatómunka eredményeként a szerzõ könyvében felméri mindazt, amit a székely, valamint csángó néphit erre vonzatkozóan megõrzött az õsmagyarság istenvilágából, hiedelmeibõl, rítusaiból, illetve beolvasztott a keresztény világképbe. Választ keres arra a kapcsolatra, amely a régi magyar mitológia Boldogasszonya, õsvallásunk Hold-istenasszonya, a keresztény Boldogságos Szûz Mária, valamint az ókori vallások változatos kulturális hatásai, õsrégi helynevek, mágikus szertartások között létezhetnek, és amelyek mind a mai napig meghatározzák vallásos világnézetünket."

 

 

 

 

Kép Dahlke, Ruediger és Margit – Zahn, Volker : Női egész-ség / A női betegségek üzenetei

"A holisztikus szemléletű nőgyógyászat nagy hangsúlyt helyez a páciens egyéni felelősségvállalására a női  archetípusú életfeladatok, problémák és betegségek kezelésében. Mert éppen ez adja meg a gyógyulás esélyét. A könyv segítséget ad az öngyógyító erők aktiválásához, és az emberi méltóság, életkedv és életcél újbóli megtalálásához. Néhány témakör a könyvből: női  őselvek és archetípusok, megelőzés és korai felismerés, a fogamzásgátlás és problémái, szexuális problémák, a változó kor problémái, problémák a női test formájával."

 

 

 

 

 Kép Davis, Elizabeth : Életkör / A női lét tizenhárom archetípusa

"Életünk folyamatos változás. Különféle életszakaszok váltják egymást, melyek mindegyike tartogat számunkra hullámhegyeket és -völgyeket. Az Életkör  tizenhárom archetípusban mutatja be a nő életútjának állomásait, és iránytűként segít abban, hogy felismerjük, megértsük saját életszakaszainkat. A Szűztől az Amazonig, a Szeretőtől az Anyáig és a Papnőig az archetípusok felfedezése közben megvilágosodik az is, hogy életünk korszakai hogyan hatják át egymást. A körnek nincs kezdete és vége, csak szakaszai. Az Életkör különleges útmutató a női lét és a nők kollektív képességeinek mélyebb megismeréséhez. Az Életkör  kipróbálható! A könyv része egy izgalmas teszt, melynek segítségével az olvasó meghatározhatja, élete mostani szakaszában melyik archetípus áll hozzá a legközelebb, és milyen folyamatoknak lesz részese. Te melyik archetípusba tartozol? Elizabeth Davis  okleveles bába a női gyógyítás specialistájaként, oktatóként és tanácsadóként dolgozik huszonöt éve. Carol Leonard okleveles bába, szülőotthont vezet, és fiatal nőknek szervez foglalkozásokat."

 

 

 

Kép Davis, Elizabeth : A női szexualitás / Öröm és intimitás életünk minden szakaszában

"Elizabeth Davis könyve őszinte és izgalmas, egyúttal spirituális útra invitálja olvasóit a női szexualitás  jobb megértése felé. Választ ad arra, hogyan és miért változnak a nők szexuális vágyai életük fontos szakaszai során. Megmutatja, hogy a menstruációs ciklus, a várandósság, a szülés, a szoptatás, a változókor vagy épp az öregedés milyen hatással van a nők szexuális életére, miközben feltárja a biológiai ritmus, a hormonok, a kulturális viselkedésminták, a stressz, a kapcsolati hullámzások, valamint a szexuális bántalmazások nemiséggel összefüggő szerepét is. A kötet nem csupán segítséget és praktikus tanácsokat nyújt a problémák kezeléséhez, de olyan új információkkal is szolgál, mint például hogy miért előnyös a szexuális együttlét a várandósság vége felé, mi is pontosan a ,,szeretethormon", az oxitocin, vagy hogy a változókor alatti hormonális változások hogyan függnek össze a jobb agyfélteke aktivitásával, és így az intuitív képességekkel is. Elizabeth Davis okleveles bába, a női gyógyítás specialistájaként, oktatóként és tanácsadóként dolgozik több mint harminc éve."

 

 

 

Kép Domjánné Harsányi Katalin – dr. Kígyós Éva : Asszonysorsfordító

"A szerzők arra keresik a választ, hogy miből meríthet erőt egy asszony ahhoz, hogy nehéz és sokféle terhét cipelve öröme teljék feladatai elvégzésében, hogy igaz társat találjon élete párjában, hogy örökkön megújuló örömforrást lásson gyermekeiben, és hogy egyéni életét kiteljesíthesse."

Tulajdonképpen ez inkább egy kis füzetecske. Viszont tömör és velős. Előfordulhat, ha az első sornál még állt az olvasó, a következőnél le fog ülni. Zsebkendőt is érdemes előkészíteni!

 

 

 

 

 

 

 

Kép Eggetsberger, Gerhard H. – Csúcsformában mindig, mindenhol

Mindössze két aprócska hibája van a könyvnek: az egyik, hogy fekete-vörös a borítója, a másik, hogy teljesítmény központú (idegen, de manapság közismertebb szóval karrierista) szemléletű, tehát az ősi, jól bevált gyakorlatokat arra kínálja, hogy az ember még gördülékenyebben tudja kizsigerelni saját magát.

Ettől eltekintve a felfedezés nagyszerű (nincs új a Nap alatt, de manapság mégis örülni kell annak, amikor egy évmilliók óta ismert dolgot újra fölfedez a gőgös tudomány), mégpedig, hogy az életerő a medencealapi izom területéről áramlik tovább a test többi részébe.

"Megfelelő testtartásban a PC izom megfeszítésekor megindul az életenergia áramlása a gerincvelő-csatornán át az idegrendszerbe. Többszöri ismétlés után az agy fokozott feltöltődését lehetett megállapítani."

Ugye, sokunknak eszünkbe jutottak a csakrák és a jóga? Bizony, itt ugyanerről van szó, csak nyugat-európai kutatóul megírva.

Többféle gyakorlatot ajánl a PC izom tornáztatására, valamint egy egy egész sorozatot a testben található energiagátak feloldására, a hatás fokozására pedig illóolaj- és teakeverékeket.

Tehát, még egyszer, röviden: ha frissek, jókedvűek, rugalmasak, életerősek szeretnénk lenni, összpontosító, szerelmi együttléti képességünket növelni, mindenképpen jót tesz, ha elvégezzük ezeket az egyébként roppant egyszerű mozdulatsorokat! Emberek, férfiak és asszonyok, gáttornára föl!

 

 

Kép Falvay Károly - Boldogasszony

"A szerző a magyarság ősi istenasszonyának
megismerését és megismertetését kísérli meg művében. Ehhez a nyelv-, a néprajztudomány,         a vallás-, a művészettörténet régészet és a történettudomány feltárt emlékcserepeit gyűjtötte egybe, rakta össze, hogy a Nagyboldogasszony és leánya, a Boldogasszony szerepköre és tulajdonságai megrajzolhatóvá váljanak. Mindezeket
kiegészíti a női szerepkör és tulajdonságok lélektani és világképi feldolgozása, hiszen a mennyei istenasszony a földi asszony hasonmása lehet, még akkor is, ha mindentudó és mindenható hatalommal is rendelkezik.
 
A kötet emléket állít a millenniumi évben a régi magyar Boldogasszonynak, és figyelemre méltóan értékeli a női lét eddig elhanyagolt Szófia (bölcsesség) oldalát. A mű sokat segíthet a nevelés, oktatás minden szintű korszerű törekvéseiben, új gondolatokat indíthat el számos
tudományos területen."

 

 

Kép Feldman, dr. Gail Carr – Adamson, Eve : A bennünk élő anyaistennő / Szakrális Anyaság - Az áldott állapot és a gyermekszülés testi, lelki megélése szellemi erőnk megidézésével

"Várandós vagy! Anyává lettél! Hirtelen a magasan képzett, világot látott, elismert nő minden rendelkezésre álló energiáját az evés és alvás vegetatív készségeire fókuszálja, s álmatlanságtól égő szemmel olvassa könyvek tucatjait, hogy elsajátítsa az anyasághoz szükséges képességeket. Jelen korunkban túl gyakran történik meg, hogy az anyává válást kísérő fizikai növekedés egyfajta lassú belső önértékelés-csökkenéssel párosul. Meg kell erősítenünk magunkban a tudást, mellyel az ősi asszonyok rendelkeztek a női test és lélek új életet létrehozó és tápláló erejével kapcsolatban. Annak, hogy megtanuljuk, hogyan gondozzuk az új kis jövevényt már az anyaméhben, hogyan könnyítsük meg a szülés folyamatát, majd hogyan váljunk szerető édesanyává, s miképpen teremtsünk meleg otthont, nagyon is felüdítő, nem pedig redukáló élménynek kellene lennie..." 

Ennek megvalósításához nyújt segítséget e könyv.

 

 

Kép Kriston Andrea : Kriston intim torna

 "Nem könnyű manapság nőnek lenni, hiszen azt várjuk magunktól, hogy szemre vonzó nők legyünk, magunkban viszont férfiakat is megszégyenítő erővel rendelkezzünk. A rohanás, a stressz, a rengeteg munka szervezetünk női erejének gyengülésével járhat. Ez a könyv  a nőknek szól (a férfiakért is), életkortól függetlenül. Testünket, lelkünket nőnek kijáró eszközökkel érdemes védenünk, kényeztetnünk. Belső izmaink csak karbantartással őrzik meg erejüket. Nincs az a nő, aki elmondhatja, hogy rejtett testtájain is edzett, ha nem edzi magát. A Kriston intim torna egy életre szóló programot nyújt: ha valaki követi útmutatásait, tíz hét alatt 132 százalékos fejlődést érhet el altesti záróizmain. A könyv  az arcbőr, a mell fiatalságának megőrzéséhez és a menstruáció örömteli megélésének eléréséhez is jó tanácsokkal szolgál. A szerző legfőbb célja, hogy segítsen megóvnunk magunkban a NŐT ebben a változó világban."

S emlékezzünk: itt is ugyanaz az alsó izomcsoport a célterület, melynek életerőnk rohamos növekedését köszönhetjük - amennyiben tornáztatjuk!

 

 

 

Kép Molnár V. József - Hétboldogasszony

"Boldogasszonyt a boldogasszonyság küszöbözi, amely kezdettől való, és nem más, mint a Teremtő fényességének örök szomjúhozása; a Mindeneken létezik, amióta világ a világ, s ameddig Isten akaratából az marad. A boldogasszonyság magába foglalja a megkapott fény őrzését, s annak visszaadását; ő az óhajtó, föntre nyílt kupa, ő a kapu, a kapott fény, a kép óvója, kupája és kapuja életnek s halálnak, de a valósulás szentséges edénye is.

Az esztendő körének számos Boldogasszonya is (Gyertyaszentelő-, Gyümölcsoltó-, Sarlós-, Nagyboldogasszony... - népünk hétnek mondja, bár számon tartott ünnepe ennél több) az egyetlen asszonyerő, amely a változások, átváltozások rendjében is, miképpen a születésnél, szükségszerűen mindig más-más "erényét" mutatja meg.

A hetes szám miatt fölvetődik - egyebek között - az a gondolat, hogy a Boldogasszony ünnepeknek - amelyekben a teremtő-adta egyetlen asszonyerő más-más tulajdonsága valósul - közük van-e a bolygókhoz, a hétbolygó rendszerhez, illetve a bolygóknak otthont adó csillagképekhez, azok bennünket meghatározó, szabályozó szerepéhez, s ha igen, milyen természetű és miféleképpen valósul e kapcsolat?"

Hagyományait elvesztett, de azokat újra élni vágyó embertársaimnak ajánlom e könyvet, Falvay Károly művével együtt. A honlapon külön fejezetben szeretnék majd kitérni a nőiség, anyaság, várandósság, szülés-születés magyar hagyományainak felidézésére, mert ez a terület a társadalom által elhanyagolt, így törődést kíván.Kép Northrup, dr. Christiane : Női test, női bölcsesség / A testi-lelki egészség megteremtése

Megmondom őszintén, vegyes a viszonyulásom ehhez a könyvhöz, a következők miatt: a szerző ugyan megírja, hogy a "hagyományos" feminista mozgalmár szerepét már elhagyta, de én még mindig érzem benne az utóízt. A másik, hogy a szöveg nyelvezete, hiába magyar szavakból áll, annyira az amerikai gondolkodásra van szabva, hogy igen nehezen tudtam csak olvasni - nem tudom, hogy a fordító ezen segíthetett volna-e többet.

Ami miatt mégis bekerült az ajánlóba, az az, hogy az oldalak száma közelít a hatszázhatvanhoz, ez mindenképpen lelkiismeretes, alapos munkavégzésre utal a szerző részéről. S valóban igen széles áttekintést ad a női létezésről, ami a rendelkezésemre álló '98-as kiadáshoz képest remélem, hogy csak bővült és finomodott. Mindenképpen egy úttörő szellemiségű könyvről van szó, mely segít megérteni, hogyan alakult a női szerep az évezredek során, s miért van a női önbecsülés napjainkban a béka feneke alatt. Kapaszkodót nyújt a felemelkedéshez és a gyógyuláshoz.

"Nyílt és közvetlen hangon ad választ mindazokra a kérdésekre, amelyek valamennyi nő életének különböző szakaszain felvetődhetnek. Tabukat dönt le, évtizedek óta megrögzült dogmákat vet el. A témaköröket számos esetleírás tarkítja, teszi izgalmassá."

 

 

 

Kép Pinkola Estes, Clarissa : Farkasokkal futó asszonyok

"Minden nőben él egy zabolátlan és időtlen lény, az Ősi természeti asszony a maga hatalmas erejével, éles ösztöneivel, szenvedélyes kreativitásával és korlátlan tudásával. A társadalomba való beilleszkedés során azonban többé-kevésbé megszakadt vele a kapcsolatunk, a civilizáció merev szerepekbe kényszerít bennünket és elfedi előlünk saját lelkünk életadó üzeneteit. Ha, már nem találjuk az utat e hatalmas éltető forrás felé, félelemmel szorongásokkal teli túlszelídített, eltiport lényekké válunk. Clarissa Pinkola Estés élvezetes stílusban megírt könyve megtanít arra , hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt, újra megtalálni a női vitalitást és a korlátlan tudást, mely ott rejtőzik minden asszony tudatának ősi rétegeiben. A jungiánus elemző és mesemondó szerző harminc évnyi kutatás és gyógyító gyakorlat eredményeit osztja meg olvasóival, népmeséken, tündérmeséken, mítoszokon álmokon át vezet el az állandó változásban lévő női lélek legbelső életébe."

 

 

 

 

iris-rinkenbach---spiritualis-felkeszules-gyermekaldasra.jpg  Rinkenbach, Iris : Spirituális felkészülés gyermekáldásra

  "A leendő anya a tökéletes harmónia és szépség szimbóluma, aki az élet és az emberi lét alapját testesíti meg. A nő azon ereje és hatalma nélkül, amely életet hoz létre, nem létezne az emberiség, nem létezne fejlődés sem. A könyv célja, hogy ezt a tényt mindenkiben tudatosítsa. A szerző foglalkozik az anya és a földi élet felé tartó lélek közötti kommunikációval, véleménye szerint ugyanis a lelkük a születés előtt is kapcsolatban áll egymással. Azáltal, hogy az anya életre hívja leendő gyermekét, már sokkal korábban kialakul az összeköttetés. A könyv hónapról-hónapra végigkíséri anyát és gyermekét a terhesség fázisain. A magzat fejlődési szintjének megfelelő spirituális gyakorlatok és sok természetgyógyászati ötlet segíti az új élet előkészítését. Külön fejezetben ismerteti a szülés különböző formáit, ezek előnyeit és hátrányait."

 

 

 

 

Kép Színia : Boldogasszony nevében / Ősi magyar női titkok

"Ebben a könyvben ősi, magyar, női dolgokról írok. Maradi módon, és még véletlenül sem „trendin”. Nem írok szinglikről, nem írok leszbikusokról, nem írok karrierről és önmegvalósításról, sőt arról sem írok, melyik az a 10 legeredményesebb hálószobai női praktika, amellyel 100%-os biztonsággal elcsavarhatjuk minden férfi fejét. Nem írok arról, hány százalékát simítja ki ráncainknak a fogorvosok ajánlásával reklámozott nyelvvakarós fogkefe. Nem írok arról, hogyan kaphatunk szárnyakat a szárnyas betéttől. (Vagy lehet, hogy már keverem a dolgokat?!)
Egyszóval nagyon-nagyon elmaradott leszek.

Ezért már most óvok mindenkit, aki kezébe veszi ezt a könyvet, hogy véletlenül se adjon pénzt érte, ha mindeddig „színvonalas” női magazinokon és tévéműsorokon nevelődött, mert nem üthetem meg a színvonalukat. Bár Isten látja lelkem, szívesen megütném, de sajnos nem tehetem, mert a verekedést tiltja a vallásom…(Meg van kötve a kezem, ugyanis csak kenyérrel szabad dobálóznom. Ha megdobnak kővel…) Ámbár, ha jobban belegondolok, az említett magazinok és olvasóik sokkal jobban kétségbe esnének egy darab kenyértől, mint egy jó veréstől, mert ugye a kenyér az HÍZLAL!!!

Szóval, ebben a könyvben ősi magyar női dolgokról írok.
Nem csajoknak, hanem leendő és létező kis-és nagyasszonyoknak…
És nem pasikról, hanem bizony létező és leendő urakról.
Mert EZT tényleg megérdemeljük."

Élvezetes és tanulságos olvasmány!

 Kép Queen Afua : Szakrális nő / A női test, szellem, és lélek harmóniájának vezérfonala, a lelki erő és bölcsesség újjászületése a nőiségben.

"Afua  Khamita, egyiptomi hercegnő ma már nemzetkö­zileg elismert író, természetgyógyász, gyógynövény sza­kértő, életmód és táplálkozási tanácsadó. Elsősorban a női test és lélek elhivatott gyógyítója, az Észak-Afrikában egyedülálló természetességben és tisztaságban fönnma­radt, ősi harmonizáló, feltöltő spiritualitás, az egyiptomi jóga gyakorlója. A szakrális nő  című művével, olyan, a női létet megszentelő, mindent átható, bensőleg is át­formáló, testi-szellemi utazásra invitálja a nőket, amely képes helyre állítani szellemük tiszta, önzetlen ragyogását. Segít az anyaméhben - a női öntudat és teremtő erő köz­pontjában - rejlő kivételes női energiák fölfedezésében. A „méh-bölcsességének” ápolása egyaránt nélkülöz­hetetlen a gyermekvárásban, a művészi önkifejezésben, de még az üzleti kreativitásban is.

 Miután megmutatta, hogyan lépjünk túl a nővé válás ta­buin, áttekintést ad méhünk egészség ciklusáról; a menstruációtól a szülésen át, a változás koráig. Huszonnyolc napos programja megfiatalítja és föléleszti a méh életerejét, szellemét, hogy belépjünk a „megszentelt női­ségbe”. Afua hercegnő könyve megáld minket a megfelelő eszközökkel, hogy női lényünk e zavart, modern világ befolyása ellenére, valódi harmóniában legyen a földdel és a világ­egyetemmel. Hatékony meditációkon és szertartásokon keresztül, melyek az ősi Egyiptom templomainak tanításában gyökereznek, szeretettel, bölcsességgel, és szenvedéllyel átvezet minket a női szakrális beavatás kilenc kapuján." 

Kép Takács György: Babba Mária / Adalékok a magyarság őshitének Istenanya-alakjához

"A székely és a gyimesi csángóság által Holdistennőként tisztelt és imádott Babba Mária alakja ősi, a történeti kereszténységnél régebbi hagyomány beteljesedése népünk hitében, egy olyan istennőé, aki neve és hatóköre révén szoros kapcsolatban van az elő- és kisázsiai Nagy Anyaistennő (Magna Mater) alakokon túl a szkíta népek hitének középpontjában lévő Nagy Szarvasanyával is. Babba Istenanya a lehető legszorosabb kapcsolatban áll Boldogasszonyunkkal, a két elnevezés feltehetően egyazon istennő epitheonja. Babba alakja így nyilvánvaló kapcsolatba kerül az ősi, anyajogú társadalom, a matriarchális nagycsalád emlékét őrző teremtő Istenanya hitével, amely már a szkítáknál megvolt."

Újabb anyag ősi hitvilágunk, hagyományaink felidézésre!